Jean-Louis Fernandez

Koen Augustijnen en Rosalba Torres Guerrero (Siamese Cie) maken al meer dan 20 jaar deel uit van het Belgische en internationale danslandschap. Op basis van dit gedeeld artistiek verleden, zullen ze elkaars werk blijven steunen én samen nieuw werk creëren onder een nieuwe artistieke naam: Siamese Cie. Het duo maakt zeer bewust gebruik van hybriditeit, culturele mengvormen en eclecticisme om nieuwe betekenissen te generen uit interdisciplinaire cross-overs. De keuze van Augustijnen en Torres Guerrero voor ‘dans theater’ wordt gemotiveerd door het geloof in de vitaliteit en de uitdrukkingsmogelijkheden van de ruige en fysieke energie van dans. Beiden zijn heel erg geïnteresseerd in het omzetten van emotionele eigenschappen in een fysieke performance en dans door middel van het lichaam.

Koen Augustijnen

Koen Augustijnen werkt al sinds 1991 nauw samen met Les Ballets C de la B. In eerste instantie als danser in voorstellingen geregisseerd door Alain Platel, maar van 1997 tot 2013 was hij een van de huischoreografen van het dansgezelschap. Zijn basistraining en werkervaring zijn sterk verbonden met het ensceneren van voorstelling als lid van Les Ballets C de la B. In 2004 kende hij een internationale doorbraak met de voorstelling bâche, gevolgd door IMPORT/EXPORT (2006), Ashes (2009) en Au-delà (2012).


Sinds 2013 is hij aan de slag als freelancer en regisseerde in Australië een danssolo voor Dalisia Pigram van de Marrugeku Company genaamd Gudirr Gudirr. Samen met Rosalba Torres Guerrero en Hildegarde Devuyst regisseerde hij in Palestina Badke (2013). Een voorstelling voor tien Palestijnse dansers, geproduceerd door de KVS, Les Ballets C de la B en The Qattan Foundation. De voorstelling werd heel hoog onthaald tijdens het Kalamata Dance festival. Hij creëerde Sehnsucht, limited edition (2014) in het Oldenburgische Staatstheater en Dancing Bach (2015) in Konzert Theater Bern. In 2017 creëerde hij samen met Rosalba Torres Guerrero de voorstelling Hochzeit (2017) in Staatstheater Mainz. Het werd een voorstelling voor twintig dansers, vijf acteurs, vijf muzikanten en special guests. Sinds kort vormt hij samen met Rosalba Torres Guerrero het nieuwe gezelschap Siamese cie. Hun eerste voorstelling werd er een voor drie professionele boxers en zeven hedendaagse dansers en heette (B).

Rosalba Torres Guerrero


Rosalba Torres Guerrero studeerde aan het conservatorium in Genève en CNDC in Angers. Ze startte haar carrière bij Philippe Decouflé in de voorstelling Decodex en werkte met Ismael Ivo in Weimar aan de voorstelling Medeamaterial. Van 1997 tot 2005 maakte ze deel uit van Rosas, de danscompagnie van Anne Teresa De Keersmaeker met wie ze de volgende voorstellingen maakte: Drumming, I said I, In real time, Rain, April me, Bitches Brew/Tacoma Narrows, Kassandra en Raga for a rainy season/Love Supreme. Daarnaast was ze ook deel van deze repertoirestukken: Woud, Achterland en Mozart/Concert Arias-un moto di gioia. Van 2005 tot 2015 danste ze bij Les Ballets C de la B, de compagnie van Alain Platel, en maakte deel uit van de creatie van VSPRS, Pitié!, Out of Context en C(h)oeurs.


Naast dans is ze ook actief in de film- en theaterwereld. Ze was te zien in de films Je sens le beat qui monte en moi en Cornelius le meunier hurlant van Yann Le Quellec. Daarnaast speelde ze ook de rol van Kassandra in Schauspielhaus Hamburg in de voorstellingen Die Troerinnen en Die Rasenden van Karin Beier. Voor de opera’s Lulu, Don Giovanni en The Bassarids werkte ze samen met de Poolse regisseur Krysztof Warlikowski. Ze werkte opnieuw met hem samen voor het toneelstuk Phèdres(s), waarin ze samen met Isballe Huppert op de planken van het Théâtre de l’Odéon stond in Parijs.


In 2011 creëerde ze in samenwerking met de Franse video artiest Lucas Racasse de danssolo Pénombre. De voorstelling werd geproduceerd door Les Ballets C de la B. Samen met Koen Augustijnen en Hildegarde Devuyst regisseerde ze Badke, een dansvoorstelling voor tien Palestijnse dansers. In 2017 creëerde ze in Staatstheater Mainz, opnieuw een co-creatie met Koen Augustijnen, Hochzeit. Het was een voorstelling voor twintig dansers van TanzMains, vijf acteurs uit het ensemble, vijf muzikanten en special guests. Daarna regisseerde ze Long past, een choreografie voor zes dansers in opdracht van Bodhi Project. Onder de naam van hun nieuw opgerichte gezelschap, Siamese Cie, maakte zij en Koen Augustijnen de voorstelling (B) die bestond uit drie professionele boxers en zes hedendaagse dansers.