© Renato Mangolin© Bea Borgers© Bea Borgers© Renato Mangolin

DANS/PERFORMANCE — Alice Ripoll werd gevraagd een voorstelling te maken die het dialoog zou opentrekken rond de grootse evenementen zoals de Wereldbeker en de Olympisch Spelen georganiseerd in Rio de Janeiro, en welke impact dat heeft en heeft gehad op het leven in de grootstad. Zonder letterlijk deze vraag te beantwoorden, besloot Alice de stad te benaderen vanuit het oogpunt van de performers waarmee ze al 8 jaar werkt. Zij zijn zwart en leven in de favela's.

Heb jij oog voor degene die voor een prijsje je verwarming herstelt, degene die je kantoor schoonmaakt of degene die je een koffie brengt? Het contact tussen verschillende sociale groepen, tussen rijk en arm, is vaak tot een minimum beperkt. Het bestaan van de ander blijft soms zelfs totaal onzichtbaar. Ook theaterbezoekers bevinden zich doorgaans op een veilige afstand van misdaad en chaos, binnen een maatschappelijke orde. Nochtans gaat de handhaving van die orde gepaard met onderdrukking en intimidatie.

contact ART HAPPENS

Het werk van de Braziliaanse choreografe Alice Ripoll is gedreven door de gepolariseerde, sociale realiteit in Rio. In aCORdo draaien vier performers, afkomstig uit de favela’s, de bestaande hiërarchieën en relaties tussen de aanwezigen binnenstebuiten via beweging en interactie. Op een subtiele en schijnbaar onschuldige manier ontstaat een nieuwe orde waarbinnen zowel danser als toeschouwer zich onvermijdelijk moet heroriënteren. Wie is nu wie? Wie steelt er van wie?

 

PERS

(enkel Frans)

"Alice Ripoll schetst een geweldig choreografisch portret over de stad dat berust op de participatie van het publiek...".
- Libération

"Racisme, ongelijkheden,... Alice Ripoll maakt een stuk dat zowel doet nadenken als dansen..."
- Les Inrocks


 

CREDITS
Creatie: Alice Ripoll
Performers: Alan Ferreira, Hilton Santos da Cruz Junior, Romulo Galvão, Tony Hewerton
Assistent: Anita Tandeta
Design: Daniel Kucera