© Renato Mangolin© Renato Mangolin© Renato Mangolin© Renato Mangolin

DANS — CRIA is het resultaat van een onderzoek naar seksualiteit, familie en ouderschap, vriendschap en gemeenschap. Talloze dansstijlen worden door de bewegende lichamen van de leden van Suave ten tonele gebracht: passinho, break-dance, het gloednieuwe dancinha, voguing, samba... ze worden allemaal vertoond als een verzameling vormen. De daad van het scheppen van die dansvormen lijkt steeds opnieuw te worden ontleed en gereconfigureerd.

Het Portugese criar betekent in tegenstelling tot het Nederlandse 'creëren' niet alleen 'scheppen', maar ook 'opvoeden, grootbrengen'. Het woord cria verwijst naar het object, het kind, het voorwerp dat gecreëerd dan wel grootgebracht wordt. Het verwijst ook naar de daad van het scheppen zelf.

In CRIA worden de verschillende dansen uitgevoerd door de kinderen, tieners, volwassen, vrouwen en mannen, de cis- en transmensen waaruit het gezelschap Suave bestaat en altijd al heeft bestaan. De dansers zijn allemaal gekleurd, maar tegelijk zeer divers. Een mix van talenten en verhalen. Ze bewegen op de beat en over het podium als een levende galerie van lichamen en dansstijlen die alleen maar uit de smeltkroes Rio kan voortkomen. Door virtuoze, buitengewone technische solodansen uit hun informele context te halen en op het podium te brengen, geeft Alice een verrassend antwoord op de vraag hoe het vocabulaire van urban dance met behulp van de codes van hedendaagse dans kan worden gestructureerd - of getemd. 

De in CRIA opgeroepen beelden dagen onze opvattingen over hedendaagse dans en hoe ze ten tonele wordt gebracht op een speelse manier uit. Soms zijn die beelden moeilijk te bevatten. Ze zijn zo krachtig dat het publiek al snel op een bijzondere manier ontregeld wordt. Tenmiste, als de toeschouwer aan de verleiding kan weerstaan om niet na ieder staalte virtuositeit te applaudiseren.  


Lees de volledige tekst van Nayse Lopez voor Kunstenfestivaldesarts 2019 hier

contact ART HAPPENS

CREDITS

Creatie: Alice Ripoll
Performers: Tiobil Dançarino Brabo, Kinho JP, VN Dançarino Brabo, Nyandra Fernandes, May Eassy, Romulo Galvão, Sanderson BDD, Thamires Candida, GB Dançarino Brabo, Ronald Sheick
Regie-assistent & geluidstechnicus: Alan Ferreira
Lichtontwerp: Andréa Capella
Costumes: Raquel Theo
Muziekregie: DJ Pop Andrade
Manager: Rafael Fernandes