©Renato Mangolin©Renato Mangolin©Renato Mangolin

DANS — 'LAVAGEM' is een nieuwe creatie van Alice Ripoll met de REC Group en zet het onderzoek van 'aCORdo' verder. Net als in 'aCORdo' zullen ze de gepolariseerde sociale realiteit van Rio de Janeiro aanklagen en ook enkele dansers uit 'aCORdo' zullen te zien zijn in 'LAVAGEM'.

Met behulp van emmers, water, zeep en schuim verkennen de dansers van de Braziliaanse choreografe Alice Ripoll in Soap de handeling van het schrobben als theatraal gebaar en historisch feit. Hun moeders, grootmoeders en voorouders hebben heel hun leven het huishouden en de kuis gedaan, wat de dominante witte kaste er niet van weerhouden heeft zwarte mensen als vuil te beschouwen. Een tegenstrijdigheid waar de dansers tijdens de voorstelling beelden uit puren. Het zeepschuim kleurt de zwarte lichamen wit, de bellen roepen een droomwereld op, maar zeep is door zijn typische eigenschappen ook een bron van frustratie: ze verhindert hen om rechtop te blijven, dwingt hen om zich van elkaar te verwijderen of zich onderling te ondersteunen.

Deze studie over “properheid” biedt Ripoll een nieuwe gelegenheid tot een analyse van de gepolariseerde sociale realiteit van Brazilië, waar de contacten tussen de verschillende lagen van de bevolking steeds schaarser worden en een seksistische, anti-sociale en racistische sociale orde in stand houden. Wanneer Pepe Mujica gevraagd werd naar de grensmuur die de VS van Mexico scheidt, antwoordde hij ironisch: “Wie gaat nu hun huizen schoonmaken?” Precies dit vechten de dansers aan door een nauwere en meer rechtstreekse contact met het publiek aan te gaan, waarbij ze de gevestigde sociale hiërarchie en de klassieke verhouding podium / zaal omverwerpen. In LAVAGEM worden dus de volgende vragen gesteld: Wat moet er echt opgepoetst worden? De huizen, het vuil in de kamers? Of de geraffineerde strategieën die bedoeld zijn om sommige mensen onzichtbaar te maken?

contact ART HAPPENS

 

De performance heeft 6 performers (waarvan 4 van aCORdo).

De voorstelling is in première gegaan op Wiener Festwochen in Wenen op 28 juni - 02 juli 2021.

 

CREDITS

Regisseur: Alice Ripoll
Idee: Alan Ferreira
Performers: Alan Ferreira, Hiltinho Fantástico, Katiany Correia, Rômulo Galvão, Tony Hewerton, Tuany Nascimento
Productie: Natasha Corbelino | Corbelino Cultural
Productie- en setassistent: Thais Peixoto
Artistieke assistent: Laura Samy
Muzikale assistent: Rodrigo Maré and Helena Bittencourt
Decor: Raquel Theo
Kostuums: Paula Ströher
Licht: Tomas Ribas
Foto's & teaser: Renato Mangolin
Tour planning: ART HAPPENS
Met de steun van: Rafael Machado Fisioterapia, Centro Coreográfico do Rio de Janeiro
Co-produtie: Kunstenfetivaldesarts, PACT Zollverein, Kaserne Basel, Wiener Festwochen, Julidans, Festival de la Cité Lausanne, Passages Transfestival Metz, Festival d’Automne à Paris, Romaeuropa Festival and Teatro di Roma - Teatro Nazionale
Met dank aan: Sulamita Costa, Juliana França, André Oliveira, Walace Ferreira, Juliete Schultz, Mauricio Lima, Pedro Bento, Thamires Candida, Dilo Paulo, Diewry Patrick, Lenna Santos de Siqueira, Camila Rocha, Centro Coreográfico da Cidade do Rio de Janeiro, Arnoldo Pereira de Souza, Anita Tandeta, Camila Moura, Renato Linhares, Cecilia Ripoll, Casa de Mystérios e Novidades.