©Renato Mangolin©Renato Mangolin©Renato Mangolin

DANS — 'LAVAGEM' is een nieuwe creatie van Alice Ripoll met de REC Group en zet het onderzoek van 'aCORdo' verder. Net als in 'aCORdo' zullen ze de gepolariseerde sociale realiteit van Rio de Janeiro aanklagen en ook enkele dansers uit 'aCORdo' zullen te zien zijn in 'LAVAGEM'.

Verschillende generaties Brazilianen hebben hun hele leven gewerkt als poetshulp terwijl de racistische hegemonie hen als vuil beschouwden. Alice Ripoll onderzoekt deze ambivalentie via de handeling van het schoonmaken en door het gebruik van emmers, water, zeep en schuim. Dit zal het startpunt worden waaruit sterke beelden worden gecreëerd, met oog op de esthetische en historische laag van de handeling.

Wanneer hij gevraagd werd naar de grensmuur die de VS van Mexico scheidt, antwoordde Pepe Mujica ironisch: “Wie gaat nu hun huizen schoonmaken?” In LAVAGEM worden de volgende vragen gesteld: Wat moet er echt opgepoetst worden? De huizen, het vuil in de kamers? Of de geraffineerde strategieën die bedoeld zijn om sommige mensen onzichtbaar te maken?
Het spoor, de geschiedenis, de vloeistoffen die we ruiken wanneer we dichterbij komen, water dat van lichamen stroomt. Schuim kleurt de lichamen; de bubbels suggereren een droomwereld.

Door een nauwe band te creëren met het publiek, met het doel om nieuwe manieren van contact tussen de performers en de toeschouwers tot stand te brengen, biedt de groep een ervaring van een gedeelde ruimte aan, gebruikmakend van zowel lichamen als ideeën. 

contact ART HAPPENS

De performance zal 6 performers tellen (waarvan 3 van aCORdo).

De voorstelling zal in première gaan op 8-12 mei op Kunstenfestivaldesarts. 

 

CREDITS

Regisseur: Alice Ripoll
Idee: Alan Ferreira
Performers: Alan Ferreira, Hiltinho Fantástico, Katiany Correia, Rômulo Galvão, Tony Hewerton, Tuany Nascimento
Productie: Natasha Corbelino | Corbelino Cultural
Productie- en setassistent: Thais Peixoto
Artistieke assistent: Laura Samy
Decor: Raquel Theo
Kostuums: Paula Ströher
Coproductie: Kunstenfetivaldesarts, PACT Zollverein, Kaserne Basel, Wiener Festwochen, Julidans, Festival de la Cité Lausanne, PASSAGES - International Festival
Met dank aan: Sulamita Costa, Juliana França, André Oliveira, Walace Ferreira, Juliete Schultz, Mauricio Lima, Pedro Bento, Thamires Candida, Dilo Paulo, Diewry Patrick, Lenna Santos de Siqueira, Camila Rocha, Centro Coreográfico da Cidade do Rio de Janeiro, Arnoldo Pereira de Souza, Anita Tandeta, Camila Moura, Renato Linhares, Cecilia Ripoll, Casa de Mystérios e Novidades.