Renato Mangolin

DANS — Een voorstelling voor 10 dansers en voor openlucht, parken, alternatieve locaties binnen, semi-open locaties, etc.

Het idee van deze creatie komt van de wens om het ritueel dat kunst ooit was, te redden. Kunst hoort democratisch te zijn. Kunst moet ruimte creëren waarin iedereen als gelijke behandeld wordt en waarin iedereen warme rituelen kan performen en ervaren. In Brazilië hebben deze rituelen hun ruimte echter verloren aan de hopeloosheid, de afwezigheid van overheidsbeleid, televisie, religie en de transformatie van kunst in een elitair verkoopproduct. Deze ideeën en concepten zijn nu aan de macht geraakt, hebben het presidentschap van Brazilië bereikt en hebben wereldverovering als doel.

In andere woorden, Brazilië heeft een dieptepunt bereikt. Het volk voelt zich ongezien en ongehoord door hun overheid en zoeken hun bevestiging ergens anders, bijvoorbeeld in religie, de kerk en sociale media. Deze constructies geven hen een podium en houden de illusies, gecreëerd door de overheid, in stand.

contact ART HAPPENS

In deze nieuwe creatie zullen Alice en haar dansers gebruik maken van elementen uit rituelen zoals traditionele cirkelbewegingen en het duizeligheidsgevoel dat ontstaat door het drummen van atabaques en die je in een trance brengen. Het ruikt naar cachaça en kaarsen, maar de zaklampen van de smartphones zullen het licht maken. Hun doel is om een liefdevolle, inclusieve en vrijgevige relatie te creëren met het publiek. De toeschouwer wordt deel van dit artistiek experiment, ze zitten er middenin, in plaats van achter een scherm.

Met de voorstelling zullen ze vooroordelen en dogma’s overstijgen door middel van betovering en met de krachtige tool die ze in hun vorige performances ontdekten: “passinho”. Een mijlpaal in de geschiedenis van dans, met zijn uitzonderlijke en zintuiglijke besmettelijke vermogen om het bestaan te vieren. Hier kan niemand, zelfs het meest diverse publiek, onverschillig voor blijven.

Ze zullen de noodzakelijkheid onderzoeken die momenteel aanwezig is in de nieuwe artistieke, stedelijke bewegingen in Rio de Janeiro, met hun complexe expressievormen die een mix zijn van vreugde, woede en de strijd om in leven te blijven

PREMIÈRE: VOORJAAR 2023