Bea Borges

DANS — 'Soap' (werktitel) is een nieuwe creatie van Alice Ripoll en zet het onderzoek van 'aCORdo' verder. Net als in 'aCORdo' zullen ze de gepolariseerde sociale realiteit van Rio de Janeiro aanklagen en ook enkele dansers uit 'aCORdo' zullen te zien zijn in 'Soap'.

De creatie van de performance zal het onderzoek naar ‘properheid’ als uitganspunt hebben. Met het gebruik van emmers, water, zeep en schuim, zullen ze de handeling van het ‘schrobben’ onder de loep nemen. De moeders, grootmoeders en andere voorouders van de dansers hebben hun hele leven schoongemaakt. Zwarte mensen werden echter ook steeds als vuil beschouwd door de blanke en racistische hegemonie. Doorheen de performance zullen ze beelden creëren in relatie met deze ambivalentie. Schuim kleurt de zwarte lichamen wit; de bubbels suggereren een droomwereld. Aan de andere kant, zullen ze door het schuim moeten omgaan met de frustratie van niet te kunnen rechtstaan, niet weg te kunnen of elkaar niet te kunnen ondersteunen.
Ook zullen ze het onderzoek naar op welke manier ze een directer contact kunnen maken met het publiek, verderzetten.

contact ART HAPPENS

De performance zal geschikt zijn voor kleine zalen, niet voor theaters en zal 4 tot 6 performers tellen (waarvan 3 van aCORdo).

De voorstelling zal in première gaan in mei op Kunstenfestivaldesarts.