© Alice Ripoll

DANS — Precies zoals in het leven, beweegt ook het werk van Danièle Desnoyers subtiel heen en weer tussen orde en chaos. De dualiteit van de wereld weerspiegelt zich in het heen en weer geslinger tussen striktheid en buitensporigheid, spanning en ontspanning, fragiliteit en ongebreidelde energie. Een vitale, ruimteverslindende impuls die de echo vormt van ontelbare spanningen die ons tijdperk treffen en in gevaar brengen.

In deze voorstelling van Danièle Desnoyers verplaatsen tien dansers zich kriskras door de ruimte, op zoek naar een uitgebalanceerde identiteit. Tien aan elkaar verbonden eenzaamheden, aangevuurd door de kracht van beweging en gedesoriënteerd door onverwachte obstakels onderweg. Vijf mannen en vijf vrouwen die in hun ontmoeting een kijk geven op een microsamenleving waarin utopie geconfronteerd wordt met realiteit.

De dansers worden daarbij vergezeld door twee figuren uit de muziekscene van Montreal. In een handgemeen met haar harp onttrekt de charismatische Eveline Grégoire-Rousseau aan haar instrument een serie etherische tonen die ons optillen en onze auditieve en affectieve herinneringen doen ontwaken. We moeten uiteraard denken aan de clichés die aan dit oeroude instrument verbonden zijn, clichés die de choreografe oproept om ze te ondergraven, terwijl de elektroakoestische composities van muzikaal leider Nicolas Bernier een tegenwicht vormen tegen de hemelse sferen waarheen de impressionistische akkoorden van de harpiste ons leiden.

contact ART HAPPENS

 

Dit werk is een hoogtepunt in het werk van Danièle Desnoyers. Zeker ook door haar dansers, die bij de meest inspirerende van in de wereld horen.