© Anna Van Waeg© Anna Van Waeg© Anna Van WaegDetail of an illumination in codex Lucca, Bibliothèque d’État de Lucques, MS 1942, fol.135r

MUZIEK/DANS/INSTALLATIE - SYMPHONIA HARMONIæ CæLESTIUM REVELATIONUM — Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum is de titel van het muzikale oeuvre van Hildegard von Bingen, een 12e-eeuwse Benedictijner non, mystica, theologe, geneeskundige en musica. François Chaignaud en Marie-Pierre Brébant nodigen het publiek uit om tijdens een sessie van tweeënhalf uur zich te laten onderdompelen in haar volledige cyclus van 69 monodieën.

Chaignaud en Brébant brengen de liederen uit het hoofd en met begeleiding van de bandura, een traditioneel Oekraïens snaarinstrument. Hun lichamen worden een muzikaal archief, dat ons lied na lied, confronteert met een andere blik op de wortels van de westerse cultuur. Het werk van Hildegard von Bingen wordt gekenmerkt door het gebruik van toonsoorten die gemakkelijk vreemd kunnen klinken voor de Europese muziektraditie. In Symphonia Harmoniæ Cælestium Revelationum verklanken Chaignaud en Brébant de tonale anomalieën die ooit de kern van de westerse cultuur vormden, maar verdwenen zijn in de moderne canon. Hun verkenning van ons muzikale en spirituele verleden bevindt zich op de grens van een meditatieve installatie, concert en contemplatieve choreografie. De combinatie van dans, stem en bandura culmineert in een extatisch visioen dat de vleselijke relatie met het goddelijke opnieuw blootlegt.

contact ART HAPPENS

Symphonia Harmoniæ Cælestium Revelationum - Teaser Les Brigittines mai 2019 (Kunstenfestivaldesarts) from ART HAPPENS on Vimeo.


PODCAST

PERSDOSSIER 


CREDITS

Concept en uitvoering
: François Chaignaud en Marie-Pierre Brébant
Zang en dans: François Chaignaud
Bandura en muzikale adaptatie: Marie-Pierre Brébant
naar het werk van Hildegarde Von Bingen (1098-1179)
Scenografie: Arthur Hoffner
Lichtontwerp: Philippe Gladieux
Technische manager: Anthony Merlaud / François Boulet
Geluidsontwerp concept en installatie: Christophe Hauser
Latijnse prosodie: Angela Cossu
Productie: Vlovajob Pru
Coproductie: Bonlieu Scène nationale Annecy, FR – Kunstenfestivaldesarts, Brussel, BE – PACT Zollverein, Essen, DE — centre chorégraphique national de Caen en Normandie, direction Alban RICHARD / Accueil-Studio / Ministère de la Culture et de la Communication – BIT Teatergarasjen Bergen, NO – Arsenal/Cité musicale, Metz, FR – CN D Centre national de la danse, FR – MC93 Maison de la Culture Seine-Saint-Denis, Bobigny, FR — Les 2 Scènes, Scène nationale de Besançon, FR — La Bâtie, Festival de Genève, CH — TANDEM, Scène nationale, Arras Douai, FR

Première: Kunstenfestivaldesarts 2019