© Bruno Simao

MUZIEK/DANS/INSTALLATIE — Chaignaud & Brébant brengen met Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum een ode aan het muzikale oeuvre van Hildegard von Bingen, een 12e-eeuwse Benedictijner non, mystica, theologe, geneeskundige en musica. Op scène vertalen ze dit naar een mix van beeldend werk, muziek en dans die leest als een manuscript.

Hildegard Von Bingens repertoire omvat welgeteld 69 melodieën, die ze componeerde in een zeer persoonlijke Gregoriaanse stijl en lijkt daarom zowel afstandelijk als legendarisch. Onlosmakelijk verbonden met het mentale en zintuigelijke universum van haar tijd (gesitueerd in de 12e eeuw, in de regio van het Duitse Rhine), roept ze hiermee een verdwenen wereld op die zowel magisch als ontoegankelijk blijkt te zijn. Tegelijkertijd is Hildegard een van de zeldzame vrouwen wiens naam doorheen de eeuwen bleef bestaan in geschiedenis die vooral door mannen geschreven werd. Vandaag zijn haar werken bestsellers geworden en zijn haar composities gekend bij veel muziekliefhebbers. 


De samenhang en kracht van haar muzikale creaties, de vraagstukken die haar leven en specifieke eeuw onze hedendaagse samenleving voorschotelen, het aura van haar persoonlijkheid: het inspireerde François Chaignaud en Marie-Pierre Brébant allemaal om een werk te creëren dat het midden houdt tussen performance, tentoonstelling, muziek en dans. 

contact ART HAPPENS
CREDITS
Concept en uitvoering: François Chaignaud en Marie-Pierre Brébant
Zang en dans: François Chaignaud
Bandura en muzikale adaptatie: Marie-Pierre Brébant
naar het werk van Hildegarde Von Bingen (1098-1179)
Scenografie: Arthur Hoffner
Lichtontwerp: Philippe Gladieux
Technische manager: Anthony Merlaud / François Boulet
Geluidsontwerp concept en installatie: Christophe Hauser
Latijnse prosodie: Angela Cossu
Productie: Vlovajob Pru
Coproductie: Bonlieu Scène nationale Annecy, FR – Kunstenfestivaldesarts, Brussel, BE – PACT Zollverein, Essen, DE — centre chorégraphique national de Caen en Normandie, direction Alban RICHARD / Accueil-Studio / Ministère de la Culture et de la Communication – BIT Teatergarasjen Bergen, NO – Arsenal/Cité musicale, Metz, FR – CN D Centre national de la danse, FR – MC93 Maison de la Culture Seine-Saint-Denis, Bobigny, FR — Les 2 Scènes, Scène nationale de Besançon, FR — La Bâtie, Festival de Genève, CH — TANDEM, Scène nationale, Arras Douai, FR

Première: Kunstenfestivaldesarts 2019