© Alice Ripoll

PERFORMANCE — Als mensen denken aan "having a good time" rennen ze meestal niet meteen naar de dichtstbijzijnde eigentijdse dansvoorstelling,' schreef de Canadese krant The Gazette na het zien van Usually Beauty Fails. Om meteen te concluderen dat deze jongste voorstelling van de Canadese Frédérick Gravel daarop een uitzondering is.

Usually Beauty Fails ontrolt zich als een popconcert met drie live musici en zes dansers, die ons van song tot song, van dansscène tot dansscène, door de avond leiden. Een zoet concert met een hartig randje krijgen we gepresenteerd, over de strubbelingen van het leven, onze moeizame omgang met schoonheid en de uitdagingen waarvoor de liefde ons steeds weer stelt. Over thema en titel zei Gravel: 'We zouden willen dat schoonheid echt bestaat, maar het is maar een constructie. En toch beïnvloedt schoonheid ons sterk en blijven we haar maar najagen. We jagen dus iets na wat we zelf hebben bedacht! Dat interesseert me.' 

Om dit aan de kaak te stellen put Gravel gulzig uit de pop- en videocultuur, waar het verlangen te pleasen zo sterk is dat alles al snel quasi-pornografisch wordt. In een surrealistisch en humoristisch dans-popconcert - met ondermeer Gravels vaste muzikale partner (en publiekstrekker) Stéphane Boucher - rekent hij af met alle clichés over schoonheid en liefde.

contact ART HAPPENS