Rosalba Torres Guerrero

DANS — In hun nieuwe creatie, Lamenta, vervolgen de choreografen Koen Augustijnen en Rosalba Torres Guerrero (Siamese Cie) hun gedeeld, artistieke parcours waarin ze onderzoeken hoe onze emotionele ervaringen als mens altijd ook lichamelijk worden beleefd en hoe dit vertaald kan worden in dans en fysiek theater.

Lamenta zoomt in op de verschillende emoties die we ervaren wanneer we rouwen om verlies. In alle culturen bestonden er rouwrituelen waarin met zang en dans uiting werd gegeven aan deze emoties. We moeten zulke emoties herbeleven en ze collectief delen om ze te kunnen loslaten. In onze hedendaagse samenleving zijn veel van deze rituelen verloren gegaan. Ze overleven nog in specifieke culturen en regio’s, zoals bijvoorbeeld in Epirus in het Noorden van Griekenland.


De belangrijkste inspiratiebron voor Lamenta zijn de miroloi van Epirus, Griekse rouwliederen die niet alleen op begrafenissen gezongen worden maar ook wanneer iemand de familie verlaat om te trouwen of te emigreren. Augustijnen en Guerrero hebben de laatste jaren regelmatig in Griekenland gewerkt en ontdekten er deze krachtige rituelen.

In Epirus, ontmoetten ze getalenteerde muzikanten zoals Xanthoula Dakovanou, de artistieke leidster van het Kerasovo Music festival en de gereputeerde klarinetspeler Nikos Fillipides, die de traditie van de miroloi in leven houden. Samen met hen, maakten ze nieuwe opnamen van de Griekse rouwliederen, die de emotionele ruggengraat van de productie vormen. De muzikale dramaturgie begint met de miroloi in hun oorspronkelijke vorm. Langzaam worden andere invloeden toegelaten, die de liederen actualiseren voor een hedendaagse context.

Torres Guerrero en Augustijnen brengen een groep van negen hedendaagse, Griekse dansers samen, die een verscheidenheid aan danstechnieken beheersen. Samen onderzoeken ze hoe de energetische - zowel aardse als transcendentale - kwaliteiten van de Griekse muziek en dans, zich verder kunnen ontplooien in een hedendaagse creatie. Met als inzet een ritueel van vandaag dat zich ontdoet van de pijnlijke gevoelens die verlies met zich meebrengt om daarna op een positieve manier te kunnen verder leven.

Lamenta is een waardig vervolg in het artistieke parcours van Augustijnen en Guerrero dat aanving met het erg succesvolle Badke (2013) waarbij de traditionele Arabisch ‘dabkeh’ dans het uitgangspunt was.

contact ART HAPPENS

CREDITS

Concept en choreogafie: Koen Augustijnen & Rosalba Torres Guerrero
In samenwerking met de dansers: Lamprini Gkolia, Christiana Kosiari, Konstantinos Chairetis, Petrina Giannakou, Dafni Stathatou, Athina Kyrousi, Taxiarchis Vasilakos, Alexandros Stavropoulos & Spyridon Christakis
Muzikale leiding: Xanthoula Dakovanou
Muziek: Guests Magic Malik (flute, voice) & Nikos Filippidis (clarinet) & Kleon Andoniou (electric guitar, voice), Solis Barkis (percussions), Dimitris Brendas (clarinet, kaval), Xanthoula Dakovanou (voice), Lefkothea Filippidi (voice), Kostas Filippidis (luth), Stefanos Filos (violin), Avgerini Gatsi (voice), Panagiotis Katsikiotis (drums), Dimitris Katsoulis (violin), Ourania Lampropoulou (santouri), Antonis Maratos (electric bass, contrebass), Alexandros Rizopoulos (percussions, voice) & Thanassis Tzinas (voice)
Opnames: Studio Syn ENA - Athens by Giorgos Korres
Mixing: Giorgos Dakovanos en Giorgos Korres
Muzikale productie: MOUSA, Athene
Opnames en mixing: DGP Studio - Oostende door Sam Serruys
Soundscape: Sam Serruys
Dramaturgie: Georgina Kakoudaki & Guy Cools
Kostuumontwerp: Peggy Housset
Lichtontwerp: Begoña Garcia Navas
Techniek: Michel Delvigne
Zakelijke leiding: Herwig Onghena
Administratie, productie & tour management: Nicole Petit
Spreiding: ART HAPPENS
Productie: Siamese Cie - Koen Augustijnen & Rosalba Torres Guerrero
In coproductie met Athens and Epidaurus Festival, Festival d’Avignon, La Comédie de Clermont-Ferrand, scène nationale, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, La Villette Paris, Charleroi Danse, Arsenal Cité musicale-Metz, Le Manège Maubeuge, Théâtre Paul Eluard (TPE), Bezons, scène conventionnée d’intérêt national/art et création - danse, Le Maillon Strasbourg, POLE-SUD, Centre de Développement Chorégraphique National Strasbourg, Ruhrfestspiele Recklinghausen, MARS Mons Arts de la Scène & Duncan Dance Research Center Athens.
Siamese Cie wordt gesteund door Belgian Tax Shelter.