© José Caldeira© José Caldeira© José Caldeira© José Caldeira© José Caldeira

DANS — Waarom dansen we samen?

Brother is een werk voor zeven performers en heeft een complementaire relatie met zijn vorige creatie; Hu(r)mano. Beide voorstellingen focussen op dans in een groepscontext. Ze verschillen echter van elkaar in hun tijdsreferenties en maakproces.

In Brother zoekt Marco da Silva Ferreira naar een gedeelde voorouder en onderzoekt verwantschappen en gelijkenissen die de verschillende generaties overleefd hebben en die nog steeds opgeroepen worden in het lichaam en in de hedendaagse dans.
Van voorouderlijke patronen naar street dance. Ferreira verkent de wortels van het samenzijn aan de hand van bewegingen. Een explosie van kleur en energie. De choreografie van Brother bestaat uit een constante nabootsing tussen de performers die bewegingen en gedragingen van de groep oproepen. Non-verbale woordenschat verschijnt, vernieuwt en transformeert doorheen de tijd door de individuele verbintenis of de manifestatie van de omstander. Op macroniveau is de voorstelling een denkoefening over erfenis, geheugen, codes, leerprocessen en overlevering.

Brother betekent ook “broer”: een poging om een gemeenschappelijke hartslag, een gevoel van samenhorigheid en affectie te vinden, een echo van een externe kracht en een vermoedelijke breekbaarheid door de eindigheid en de uiting van het verlies.

 

contact ART HAPPENS

"Het zweet wast de geelwitte schmink van hun gezicht – opengesperde monden lijken op de tragikomische grijns van clowns. Ze pompen hun spieren op, ze krumpen, voguen en boksen als krijgers. Allemaal ter versterking van het tribale gevoel. De soundscape ontwikkelt zich eveneens van losse dreunen tot ketelpercussie op olievaten." (De Volkskrant***)

 

CREDITS
Artistieke leiding en choreografie: Marco da Silva Ferreira
Assistant artistieke leiding: Mara Andrade
Performers: Anaísa Lopes, Cristina Planas Leitão, Duarte Valadares, Filipe Caldeira, Marco da Silva Ferreira, Max Makowski, Vitor Fontes
Technische leiding en lichtontwerp: Wilma Moutinho
Muziek (live act): Rui Lima and Sérgio Martins
Uitvoerende producent: Célia Machado
Productie: Pensamento Avulso, associação de artes performativas
Coproductie: São Luiz Teatro Municipal (PT); Teatro Municipal do Porto (PT); Centre Chorégraphique National de Rillieux-la-Pape / Direction Yuval Pick (FR)
Residenties: Centro Cultural Vila Flor, O Espaço do Tempo, Quinta do Rio
Steun: República Portuguesa - Cultura I DGArtes – Direção-Geral das Artes and aerowaves – dance across europeu (Marco da Silva Ferreira is an Aerowaves Twenty18 Artist)