Marco da Silva Ferreira & Jorge Jácome

PERFORMANCE

SIRÍ is een samenwerking tussen choreograaf Marco da Silva Ferreira en filmregisseur Jorge Jácome die begon in 2016 en een tweede fase zal krijgen in 2020. Dit project zal niet proberen om de ene kunstvorm in dienst te stellen van de andere, maar zal de ervaring en artistieke empathie van beiden gebruiken om een performance te creëren dat het resultaat is van de articulatie van technologie met materie, van de interactie tussen machines en levende lichamen op scène en van de materiële realiteit en de ingebeelde realiteit. Met dit werk stelt Marco da Silva Ferreira zijn choreografisch werk met het levende lichaam in vraag (denken over dans als een analoge uitdrukkingswijze) en Jorge Jácome bevraagt de manier waarop hij de beelden van de uitvinding van realiteit vastlegt (gebruikmakend van film als een technologisch expressiemiddel).

contact ART HAPPENS

SIRÍ komt voort uit het ÍRIS project dat Ferreira en Jácome startten in 2015. ÍRIS was gebaseerd op een aantal studies die ze uitvoerden tijdens verschillende artistieke residenties, waarin ze beelden choreografisch benaderen en lichamen cinematografisch. SIRÍ is bedoelt als spiegel van zowel het woord als het project ÍRIS en zal zich focussen op het idee dat film en dans kunstvormen zijn die onbeantwoorde vragen en concepten bevatten; net als de app waaraan we vragen stellen, op zoek naar antwoorden.

 

CREDITS

Artistieke directie: Jorge Jácome & Marco da Silva Ferreira
Techniek & Lichtontwerp: Rui Monteiro
Geluidsontwerp: Rui Lima & Sérgio Martins
Performers: Eríca Santos & Vânia Doutel Vaz
Productie: Joana Costa Santos
Co-productie: Pensamento Avulso, associação de artes performativas, Teatro Municipal Rivoli (Porto), Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie (FR), Pôle Sud CDCN Strasbourg (FR)
Met de steun van: Direção Geral das Artes, Fondation d’entreprise Hermès - New Settings Program