© Nino Laisné© Nino Laisné© Nino Laisné© Nino Laisné© Nino Laisné

DANS/PERFORMANCE/MUZIEK — 'Romances Inciertos, un autre Orlando' is zowel concert als recital; een drieakter op de snijlijn van dans, zang en kleine epische vertellingen, die herinnert aan het operaballet uit de Spaanse muzikale traditie.

François Chaignaud en vier solisten uit de barokmuziek putten uit een historische en folkloristische voedingsbodem waarin de figuur Orlando van Virginia Woolf, zich lijkt te vermenigvuldigen. 

Orlando is een androgyn personage dat de eeuwen doorkruist, de patriarchale samenleving afwijst en van geslacht verandert. François Chaignaud belichaamt dit tijdloze personage, op muziek die de inspiratie vormt voor verhalen waarin heldinnen een rol spelen die niet de hunne is.

Doorheen het stuk zijn we getuige van verschillende metaformoses (vooral aan de hand van kostuumwissels); een echo van de vele maatschappelijke veranderingen en mutaties waar de mensheid mee geconfronteerd wordt. Ook Chaignaud doorkruist tijd en ruimte. 

Hiermee spreidt hij zijn interesse voor dansvormen buiten het kader van de hedendaagse dans opnieuw tentoon, net als zijn passie voor geschiedenis, zang en muziek. 

contact ART HAPPENS

Dit stuk, i.s.m. Nino Laisné (een veelzijdig kunstenaar die navigeert tussen video, fotografie en muziek) verbindt de hoge en lage cultuur; populaire Spaanse volksdansen als jota en flamenco met klassiek ballet.

De dans ontstaat, beroert en verstoort. Soms als zus, soms als rivale van de muziek. Ze is de kunst van het onreine en toetst het lichaam aan de hedendaagse realiteit. 


CREDITS

Concept, regie en muzikale leiding: Nino Laisné
Concept en choreografie: François Chaignaud
Performance: François Chaignaud (zang en dans), Daniel Zapico of Pablo Zapico (teorbe en barokgitaar), Jean-Baptiste Henry (bandoneon), François Joubert-Caillet of Thomas Baeté (viola dagamba), Pere Olivé (percussie) 
Productie: Chambre 415 & Vlovajob Pru
Co-productie: Bonlieu Scène nationale Annecy en La Bâtie - Festival de Genève in het kader van INTERREG France-Suisse 2014-2020, Théâtre National de Chaillot – Paris, deSingel – Antwerpen, la Maison de la musique de Nanterre, L’Arsenal – Metz