© Renato Mangolin© Renato Mangolin© Damir Zizec© Damir Zizec

PERFORMANCE — “Laat ons niet langer verrassing veinzen bij vervreemding. Begin hier, voordat herkenning intreedt, met miskenning eraan vastgeknoopt. Omdat we de andere niet kunnen begrijpen, omzeilen we het behoedzame begrip, en vertrouwen we op ons kompas.

Kijk hoe de naald twijfelt en de verkeerde richting uitgaat; magnetische afwijking wanneer het doel net in de buurt is. Nat van de tranen of doorweekt door de storm spoelt het ene na het andere zeelied met amorele gedachten aan. Het opdrogen zal het verstrijken van de tijd aantonen, en het geduld brengen om te wachten tot het weer overwaait. Breng me gerookte vis en tonnen zout om ze in de bewaren. Ik kijk naar je terwijl je eet zoals ik dat al bij velen gedaan heb.”


Geïnspireerd door de Odyssee van Homerus, kozen Aughterlony, Hrašćanec en Bozič als thema vervreemding, en confronteren ze ons met het dystopische samenzijn in een fascinerend maar donker landschap van nautische beelden en mystieke figuren. Ironisch genoeg is het epische dichtwerk over zee-avonturen inmiddels een verhaal over eenzaamheid geworden. Je kan het lezen als een persoonlijk vertelsel in een onmetelijk universum, of als een parabel van een nieuw Europa. De opeenvolging van mysterieuze reizen en de wanhoop van onvermijdelijke scheepsrampen: ze zijn het bewijs van hoe we allemaal fundamenteel alleen zijn, en hoe we altijd vreemdelingen zullen zijn op andermans kusten.

contact ART HAPPENS


IN CO-CREATIE MET
PETRA HRAŠCANEC (HR)
& SAŠA BOŽIC (HR)

 


CREDITS


Concept: Simone Aughterlony, Petra Hrašcanec, Saša Božic
Performance: Simone Aughterlony, Petra Hrašcanec
Dramaturgie: Saša Božic
Muziek: Hahn Rowe
Decor en kostuum: Ana Savic-Gecan
Lichtontwerp: Bruno Pocheron, Miljenko Bengez

Productie: 21:21
Co-productie: Simone Aughterlony, Verein für Allgemeines Wohl, Studentski centar u Zagrebu – Kultura promjene – Teatar &TD via apap-Performing Europe 2020, International Coproduction Fund of the Goethe-Institut
Met steun van: City of Zagreb, Ministry of Culture Croatia, International co-production fund Goethe-Institute, Stadt Zürich Kultur, Kanton Zürich Fachstelle Kultur, Swiss artistic fund Pro Helvetia and Creative Europe Program