© Erwan Fichou© Erwan Fichou© Erwan Fichou

PERFORMANCE — Met de voorstelling Affordable Solution for Better Living willen beeldende kunstenaar Théo Mercier en choreograaf Steven Michel het taboe rond de drang naar welzijn, die deze maatschappij zo typeert, doorbreken. In een kraaknette ruimte torent de Kallax, het baken van meubel gigant Ikea, in het midden. De Kallax is wellicht minder bekend dan de Billy, maar desalniettemin eleganter en imposanter. Daarenboven is hij het perfecte symbool voor de ‘het past bij iedereen’ tendens.

Dit commerciële systeem wordt in de voorstelling getransformeerd tot een choreografisch stuk, waarmee de artiesten het gestandaardiseerde lichaam onder de loep nemen, de vastgelegde paden in vraag stellen en de illusie van vrijheid, die bepaalde bedrijfsstructuren maar al te graag prediken, willen benadrukken. Hoe kijkt zo’n groot bedrijf naar het lichaam van de consument? Is 'thuis’ echt een plaats waar invloed van grotere machten beperkter is? Of wordt het toch in scène gezet door een of andere multinational?

In drie fases deconstrueert Affordable Solution for Better Living dit economische model en belicht de zekerheden en de gebreken van de haast perfecte mens. Half centaur, half mens, half meubilair, richt deze persoon zijn kamer in volgens zijn unieke smaken, wat in alle absurditeit, erg lijkt op die van zo velen.

 

contact ART HAPPENS

 

 

 

 

 

 

 

In alle schoonheid, à la crescendo, worden de man en de ruimte één. De wereld, beschaafd en in harmonie, maar soms ook koud, barst en breekt en onthult zo een donkere en tegelijkertijd zeer menselijke kant. En wat als, door te gretig binnenshuis te willen decoreren, men zijn eigen binnenste vernielt?

 

CREDITS

Concept, choreografie en scenografie: Théo Mercier en Steven Michel
Performance: Steven Michel 
Productie: CDN Nanterre-Amandiers, apap - Performing Europe 2020 - met de steun van Programme Culture de l’Union Européenne
Co-productie: Bonlieu Scène nationale Annecy