Art Happens

Ontroerend Goed (be)

Theaterperformancegroep Ontroerend Goed maakt nieuw werk, eigen creaties verankerd in het hier-en-nu, die het publiek uitnodigen om te kijken, maar ook om deel uit te maken van de voorstelling. De geschiedenis van het universum in een notendop, toeschouwers als kiezers die acteurs wegstemmen, een dooltocht in een labyrint van spiegels en avatars om jezelf te ontmoeten: Ontroerend Goed maakt van onvoorspelbaar­heid zijn handelsmerk, in vorm en inhoud.

De groep brak door in 2001 met de Porrortrilogie, een hybride mix van poëzie­performance, cabaret en metatheater, en zette de theaterconventies op zijn kop met ‘The Smile Off Your Face’, waarin het publiek alleen, vast­gebonden in een rolstoel en geblinddoekt door de voorstelling ging. Met ‘Pubers Bestaan Niet’, een compromisloze explosie van rauw puber­geweld, vestigde het Gentse collectief zijn reputatie als vernieuwer op internationaal vlak. Bekroond met talloze prijzen op festivals in Europa en Australië, wordt hun werk sinds 2007 over de hele wereld opgevoerd.

Ontroerend Goed levert intense ervaringen, opgebouwd in de realiteit van het theater. Overtuigd dat het leven verder gaat tijdens een voorstelling, construeert de groep mogelijke werkelijkheden waar het publiek in onder­gedompeld wordt, en stelt zo vragen over hoe we onszelf als individu positioneren in de wereld van vandaag. Onder leiding van artistiek directeur Alexander Devriendt, koestert het collectief de eigen inbreng en artistieke ‘ownership’ van iedere medewerker, van acteur tot lichtontwerper, scenograaf tot concept­bedenker.