© Emile Zeizig© Jean-Marie Legros© Jean-Marie Legros© Jean-Marie Legros© Jean-Marie Legros© Jean-Marie Legros© Jean-Marie Legros© Jean-Marie Legros© Jean-Marie Legros© Emile Zeizig

DANS — Al sinds hun tienerjaren frequenteren Cecilia Bengolea en François Chaignaud clubs over de hele wereld. Aanvankelijk om uit te gaan, maar gaandeweg vooral om de dance moves uit al die verschillende scenes onder de knie te krijgen.

Van Londen tot New York schuimden ze alle mogelijke clubs af om zich er te bekwamen in drum & bass, jungle, dubstep, reggae, bashement, house en voguing. Cecilia en François gebruikten deze clubs als antropologische onderzoekscentra, waar ze zichzelf nieuwe stijlen konden eigen maken. Jamaican dancehall, krump, house, split & jump, … werden op speelse wijze toegevoegd aan hun reeds bestaande palet.

En zo kwam de voorstelling altered natives' Say Yes To Another Excess - TWERK ook tot stand: vertrekkend vanuit een collectief , intuïtief maar vooral speels werkproces gingen ze aan de slag met de nieuwe moves die ze hun lichaam hadden aangeleerd. Samen met Alex Mugler, Ana Pi en Élisa Yvelin daagden Cecilia en François zichzelf uit om – buiten de referenties om – te vertrouwen op dans als expressieve, poëtische en voorbewuste kracht.

contact ART HAPPENS

 

Dit speelse werkproces werd gecombineerd met een muzikaal onderzoek naar grime music. Grime is een genre dat ontstond in Oost-Londen rond het jaar 2000. Het combineert, mixt en transformeert bestaande geluiden uit de dancehall, hip-hop en UK garage. Het resultaat is felle, heftige muziekstijl die bepaald wordt door twee tegenstrijdige snelheden: de abstracte synthetische geluiden enerzijds en de sensualiteit van de bijhorende MC’s anderzijds. Het is voor het eerst dat DJ’s uit de grime (Elijah en Skilliam van het Londense Butterz label) een samenwerking aangaan met hedendaagse dansers en dus in een theater te zien zijn.