Art Happens

Zona Franca (new)

speellijstinfo

Cia. Suave – Alice Ripoll en Cia. Suave maken een nieuwe creatie die de politieke omstandigheden in Brazilië in vraag stelt. Het idee van deze creatie komt van de wens om het ritueel dat kunst ooit was, te redden. Kunst hoort democratisch te zijn. Kunst moet ruimte creëren waarin iedereen als gelijke behandeld wordt en waarin iedereen warme rituelen kan performen en ervaren. In Brazilië hebben deze rituelen hun ruimte echter verloren aan de hopeloosheid, de afwezigheid van overheidsbeleid, televisie, religie en de transformatie van kunst in een elitair verkoopproduct. Deze ideeën en concepten zijn nu aan de macht geraakt, hebben het presidentschap van Brazilië bereikt en hebben wereldverovering als doel.

Wereldpremière
06 – 08 Juli 2023
Festival de Marseille

Brazilië heeft een dieptepunt bereikt. Het volk voelt zich ongezien en ongehoord door hun overheid en zoeken hun bevestiging ergens anders, bijvoorbeeld in religie, de kerk en sociale media. Deze constructies geven hen een podium en houden de illusies, gecreëerd door de overheid, in stand.

 

In deze nieuwe creatie zullen Alice en haar dansers gebruik maken van elementen uit rituelen. Hun doel is om een liefdevolle, inclusieve en vrijgevige relatie te creëren met het publiek. De toeschouwer wordt deel van dit artistiek experiment, ze zitten er middenin, in plaats van achter een scherm. Met de voorstelling zullen ze vooroordelen en dogma’s overstijgen door middel van betovering en met de krachtige tool die ze in hun vorige performances ontdekten: “passinho”. Een mijlpaal in de geschiedenis van dans, met zijn uitzonderlijke en zintuiglijke besmettelijke vermogen om het bestaan te vieren. Hier kan niemand, zelfs het meest diverse publiek, onverschillig voor blijven.

Ze zullen de noodzakelijkheid onderzoeken die momenteel aanwezig is in de nieuwe artistieke, stedelijke bewegingen in Rio de Janeiro, met hun complexe expressievormen die een mix zijn van vreugde, woede en de strijd om in leven te blijven.

Choreografie: Alice Ripoll
Performers: Gabriel Tiobil, GB Dançarino Brabo, Hiltinho Fantástico, Katiany Correia, Maylla Eassy, Mey Barreto, Petersonsidy, Romulo Galvão, Tamires Costa, Thamires Candida, Vinicius Rodrigues
Regieassistent: Alan Ferreira en Thais Peixoto
Licht: Tomás Ribas en Diana Joels
Kostuums: Alice Ripoll en Thais Peixoto
Geluid: Alice Ripoll en Alan Ferreira
Productie: Natasha Corbelino, Corbelino Cultural
Productieassistentes: Milena Monteiro en Thais Peixoto
Coproductie: Festival de Marseille, Festival d’Automne à Paris, Charleroi Danse, RomaEuropa, Tandem Scène nationale, tanzhaus nrw, Teatro Municipal do Porto, Julidans, Les Mécènes DanseAujourdhui
Spreiding: ART HAPPENS

DatumVoorstellingStad LandOrganisatie/Plaats
06.07.2023Zona Franca  (world premiere)Marseille (fr)Festival de Marseille
07.07.2023Zona Franca  (world premiere)Marseille (fr)Festival de Marseille
08.07.2023Zona Franca  (world premiere)Marseille (fr)Festival de Marseille
14.10.2023Zona FrancaDouai (fr)TANDEM scène national Arras-Douai
20.10.2023Zona FrancaCharleroi (be)Charleroi danse
21.10.2023Zona FrancaCharleroi (be)Charleroi danse
28.10.2023Zona FrancaDusseldorf (de)Tanzhaus NRW
29.10.2023Zona FrancaDusseldorf (de)Tanzhaus NRW
09.11.2023Zona FrancaParis (fr)Festival d'Automne à Paris
10.11.2023Zona FrancaParis (fr)Festival d'Automne à Paris
11.11.2023Zona FrancaParis (fr)Festival d'Automne à Paris