Art Happens

Benjamin Abel Meirhaeghe (be)

Benjamin Abel Meirhaeghe (°Eine, Brussel, 1995) is contratenor, performer en regisseur van opera-, muzikale en visuele voorstellingen. Voor hem is het theater een echokamer waarin oude en nieuwe tijden kunnen versmelten. Hij is gefascineerd door de toekomst en de evoluties en revoluties die nog moeten komen. Zonder zich te willen verzetten tegen het behoud van het bestaande repertoire, ziet Meirhaeghe het als een uitdaging om klassieke fragmenten te combineren met nieuwe symbolen en radicale klanken. Hij maakt mysterieuze en hedendaagse rituelen die opnieuw kunnen aansluiten bij het leven dat hij kent, bij echte emoties, bij onze ervaringen en het politieke denken van vandaag.

Zijn denken over muziektheater en performance en het laten resoneren van een visie in zijn werk, is ontstaan binnen Toneelacademie Maastricht. Hij studeerde in 2018 af met The Ballet (in samenwerking met Vooruit, Opera Vlaanderen, De Munt en NTGent), een voorstelling die hij maakte samen met danser en muze Emiel Vandenberghe (Badisches Staatstheater Karlsruhe). Het werk toont het lijden en de scheiding van twee geliefden en performers. Hij vond zijn weg naar de opera, niet toevallig het medium waar beide kunstvormen samenkomen. Bij Opera Ballet Vlaanderen creëerde hij in 2020 A Revue, een visueel verbluffende spektakelvoorstelling die geselecteerd werd voor het VlaamsTheaterFestival 2021.

In 2021 maakte Meirhaeghe het rituele concert Spectacles, waarin hij samen met producent Laurens Mariën en danseres Hanako Hayakawa een concert omtovert tot een theatrale ervaring.

MADRIGALS ging in première op 21 januari 2022. Meirhaeghe boetseert Claudio Monteverdi’s Madrigali guerrieri et amorosi, en hij durft het aan om het te mengen met de experimentele pop van Jesse Kanda, die samenwerkt met Björk, Arca en FKA Twigs.

In september 2021 opende Meirhaeghe de openingsshow van de Berlin Fashion Week onder leiding van Etienne Rosso. Ook gaf hij de MOMU-tentoonstelling E/MOTION een performatief karakter.

Meirhaeghe maakt sinds seizoen 22-23 deel uit van de artistieke leiding van Toneelhuis.