Art Happens

Marco da Silva Ferreira (pt)

Marco da Silva Ferreira (°1986, Santa Maria da Feira) is danser, choreograaf en artistiek directeur van Pensamento Avulso. da Silva Ferreira begon zijn focus op het menselijk lichaam met zwemmen op hoog niveau en met het behalen van een diploma in fysiotherapie. Hoewel hij dit diploma nooit beroepshalve heeft gebruikt, heeft het hem geholpen zich te focussen op de werking van het lichaam in de podiumkunsten. Hij werd professioneel choreograaf op autodidactische wijze door het leren van dansstijlen met Afro-Amerikaanse invloeden in een urban context.

Tussen 2002 en 2010 werden zijn focus en zijn danslexicon steeds diverser en in 2010 won hij de televisiewedstrijd So You Think You Can Dance. Hij debuteerde als choreograaf in 2012 met de solo Nevoeiro 21 en viel het jaar daarop in de prijzen met de opvolger Réplica … éplica (2013). Hij voert een zoektocht naar menselijkheid en broederschap en beschouwt zijn gezelschap en zijn werk hierin als een oefening in het vormen van een gemeenschap. Hu(r)mano (2015) verkende dit gevoel van menselijkheid en broederschap verder, en heeft Ferreira op de kaart van de internationale dans gezet. Hij zette deze verkenning voort in Brother (2016), dat in première ging in Teatro Municipal do Porto en deel uitmaakte van Aerowaves Priority Companies (2018) in Sofia en in Bisonte (2019), dat opnieuw in première ging in Teatro Municipal do Porto. Tussen 2018 en 2019 was hij associate artist bij Teatro Municipal do Porto en tussen 2019 en 2021 was hij associate artist bij Centre chorégraphique national de Caen en Normandie. In 2020 werd hij uitgenodigd om een kort werk te creëren voor de National Ballet Company getiteld Corpos de Baille. In 2022 werd hij uitgenodigd door het Zuid-Afrikaanse dansgezelschap Via Katlehong om samen met choreografe Amala Dijanor Via Injabulo te maken. Zijn aandeel in de creatie heette forms Inførms.

Als danser werkte hij onder meer met André Mesquita, Hofesh Shechter, Sylvia Rijmer, Tiago Guedes, Victor Hugo Pontes, Paulo Ribeiro, David Marques.
Marco da Silva Ferreira is Associate Artist bij la Maison de la danse en la Biennale de la danse de Lyon.