Art Happens

Alice Ripoll (br)

Alice Ripoll (°Rio de Janeiro) studeerde psychologie toen ze op 21-jarige leeftijd een andere weg insloeg. Ze was nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het lichaam en bewegingsonderzoek, dus besloot ze dans te gaan studeren. Alice studeerde af aan de Angel Vianna’s school, een belangrijk centrum voor dans en motorische revalidatie, en ging aan de slag als choreografe.

 

 

Alice begon met regisseren en trad ook op in een paar stukken – meestal van haarzelf. Ze heeft gewerkt met dansers, acteurs en circusartiesten. Haar werk omarmt hedendaagse dans en urban dansstijlen uit Brazilië. Door onderzoek opent het werk ruimte voor de dansers om de ervaringen en herinneringen die in elk van hen leven, om te zetten in beelden. Momenteel regisseert ze twee groepen. Cia. REC en Cia. SUAVE.

Cia REC, opgericht in 2009, is een krachtige groep dansers uit de Favelas in Rio de Janeiro die hedendaagse kunst uitwerkt en herschept. Hun werk bevindt zich op de grens van dans en performance. Het stelt vaak de politieke en sociale situatie in hun thuisland in vraag. De ervaringen en herinneringen van de dansers worden gebruikt om maatschappelijk relevante voorstellingen te creëren die niet alleen esthetisch sterk zijn, maar ook een blijvende indruk achterlaten bij het publiek.

Cia. SUAVE begon met de creatie van Suave, dat in première ging op het Panorama Festival in 2014. Met als inspiratie de passinho (korte stap), een nieuwe stijl van urban dance die is afgeleid van de funk van Rio de Janeiro, valt de show op door zijn unieke energie, de kwaliteit van de performers en de verfijning van de structuur die door de choreograaf is gecreëerd. De tweede voorstelling van de groep, CRIA, ging in 2017 in première. Geïnspireerd door de Dancinha (kleine dans), een afgeleide van de passinho-dans, verkent de voorstelling een mengeling van affectie en sensualiteit door de verweving van funk met hedendaagse dans.