Art Happens

Festival d’Automne à Paris 23-24 & ART HAPPENS

© Festival d'Automne à Paris

Na verschillende jaren partners te zijn geweest voor het werk van Trajal Harrell en Alice Ripoll, hebben ART HAPPENS en Festival d’Automne à Paris besloten om hun samenwerking naar een hoger niveau te tillen en samen te werken rond de spreiding van het werk van internationale artiesten in Europa.

ART HAPPENS en Festival d’Automne à Paris versterken samen de Europese tournees van internationale artiesten. Voor seizoen 2023-2024 werken we samen met Mariano Pensotti (Argentinië) voor de voorstelling La Obra en Alice Ripoll (Brazilië) voor haar nieuwe creatie met Cia. Suave. Hun creaties worden gecoproduceerd door Festival d’Automne en zullen gepresenteerd worden tijdens hun 52ste editie.

Mariano Pensotti (Ar)

La Obra (new)

speellijst
© Nurith Wagner-Strauss

La Obra of The Play is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Simon Frank, een Poolse Jood die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen. Na de oorlog kwam hij aan in Coronel Sivori, een dorp in Argentinië, waar hij zijn huis uit Polen reconstrueerde. Niet om in te wonen, maar om als decor te dienen voor een toneelstuk. Hij bleef dit decor, dat deed denken aan plaatsen in Warschau, uitbreiden en beetje bij beetje, op verzoek van Frank, begonnen de buren eraan deel te nemen. Sommigen als secundaire acteurs, anderen als decorontwerpers of technici. Hij verwerkte de inwoners van de stad in verschillende rollen van mensen die verbonden waren met zijn verleden. Het stuk werd elk jaar op zijn verjaardag opgevoerd en werd beroemd in de omgeving. Maar na bijna 40 jaar werd hij gearresteerd, omdat bleek dat Simon Frank tijdens de oorlog in een concentratiekamp was gestorven en de man in werkelijkheid Jürgen Richter was, een in Wenen geboren Duitse soldaat. Voor La Obra overtuigde Europees theaterregisseur Walid Mansour inwoners van het Argentijnse dorp om hun verhaal te vertellen over hun ervaring en hoe die hun leven heeft beïnvloed. Ze herinneren zich allemaal het toneelstuk en de ervaring, waarmee ze een conflictueuze relatie hebben, op een iets andere manier. Walid Mansour zelf is ook aanwezig op het toneel. Hij reflecteert met een sporadische voice-over over zijn eigen ervaring van opgroeien tijdens een burgeroorlog, op een manier die de vertelling in het stuk over Norbert Frank reproduceert.

More info

speellijst

© Renato Mangolin

Cia. Suave – Vrijheid is het centrale thema in Zona Franca, een dans voorstelling dat contactdans, TikTok, Afro-house en passinho verweeft.
De Braziliaanse dansgroep Cia Suave en Alice Ripoll worstelen met vragen over vrijheid in een stuk dat populaire dansstijlen uit Brazilië met elkaar verbindt, waaronder passinho.
Deze voorstelling gaat over het kruispunt: in hoeverre is het mogelijk om je eigen pad te kiezen? In hoeverre kan een artistieke ontmoeting de loop van een leven veranderen? En wat gebeurt er als een samenleving kiest voor barbarij en oorlog en het individu zich machteloos voelt? Maken we echt onze persoonlijke keuzes?

More info

INFO
DatumVoorstellingArtiestStad LandOrganisatie/Plaats
05.11.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Girona (es)Temporada Alta
04.11.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Girona (es)Temporada Alta
31.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vitoria-Gasteiz (es) Festival Internacional de Teatro de Vitoria
26.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Paris (fr)Festival d'Automne à Paris/Théâtre de la Cité Internationale
25.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Paris (fr)Festival d'Automne à Paris/Théâtre de la Cité Internationale
24.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Paris (fr)Festival d'Automne à Paris/Théâtre de la Cité Internationale
23.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Paris (fr)Festival d'Automne à Paris/Théâtre de la Cité Internationale
19.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Douai (fr)TANDEM scène national Arras-Douai
18.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Douai (fr)TANDEM scène national Arras-Douai
22.07.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Las Palmas (es)Teatro Pérez Galdós
21.07.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Las Palmas (es)Teatro Pérez Galdós
15.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Athens (gr)Athens & Epidaurus Festival
14.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Athens (gr)Athens & Epidaurus Festival
07.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen
06.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen
05.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen
04.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen
03.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen
02.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen