Art Happens

Festival d’Automne à Paris 23-24 & ART HAPPENS

Na verschillende jaren partners te zijn geweest voor het werk van Trajal Harrell en Alice Ripoll, hebben ART HAPPENS en Festival d’Automne à Paris besloten om hun samenwerking naar een hoger niveau te tillen en samen te werken rond de spreiding van het werk van internationale artiesten in Europa.

ART HAPPENS en Festival d’Automne à Paris versterken samen de Europese tournees van internationale artiesten. Voor seizoen 2023-2024 werken we samen met Mariano Pensotti (Argentinië) voor de voorstelling La Obra en Alice Ripoll (Brazilië) voor haar nieuwe creatie met Cia. Suave. Hun creaties worden gecoproduceerd door Festival d’Automne en zullen gepresenteerd worden tijdens hun 52ste editie.

Mariano Pensotti (Ar)

La Obra (new)

speellijst

La Obra of The Play is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Simon Frank, een Poolse Jood die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen. Na de oorlog kwam hij aan in Coronel Sivori, een dorp in Argentinië, waar hij zijn huis uit Polen reconstrueerde. Niet om in te wonen, maar om als decor te dienen voor een toneelstuk. Hij bleef dit decor, dat deed denken aan plaatsen in Warschau, uitbreiden en beetje bij beetje, op verzoek van Frank, begonnen de buren eraan deel te nemen. Sommigen als secundaire acteurs, anderen als decorontwerpers of technici. Hij verwerkte de inwoners van de stad in verschillende rollen van mensen die verbonden waren met zijn verleden. Het stuk werd elk jaar op zijn verjaardag opgevoerd en werd beroemd in de omgeving. Maar na bijna 40 jaar werd hij gearresteerd, omdat bleek dat Simon Frank tijdens de oorlog in een concentratiekamp was gestorven en de man in werkelijkheid Jürgen Richter was, een in Wenen geboren Duitse soldaat. Voor La Obra overtuigde Europees theaterregisseur Walid Mansour inwoners van het Argentijnse dorp om hun verhaal te vertellen over hun ervaring en hoe die hun leven heeft beïnvloed. Ze herinneren zich allemaal het toneelstuk en de ervaring, waarmee ze een conflictueuze relatie hebben, op een iets andere manier. Walid Mansour zelf is ook aanwezig op het toneel. Hij reflecteert met een sporadische voice-over over zijn eigen ervaring van opgroeien tijdens een burgeroorlog, op een manier die de vertelling in het stuk over Norbert Frank reproduceert.

Credits

speellijst

Cia. Suave – Alice Ripoll and Cia. Suave creëren een ruimte waarin ze streven naar vrijheid, zowel voor de performers als het publiek. Tegelijk is er een andere globale vrije zone, een somberdere soort, die zich spreidt over de wereldeconomie. Zona Franca maakt gebruik van ritualistische elementen zoals trance en vertigo, opgewekt door drums. Hun nieuwe creatie zet het onderzoek van de groep verder uit Suave en Cria, over de connectie tussen urban en populaire dansen in Brazilië, en hedendaagse performance. Ze vragen zichzelf af: welke stemmen spreken deze dansen, wat kunnen we met hen uitdrukken? Naast “Pasinho”, vertoont het werk elementen van contact dance, theater, vocal research, Afrohouse, Sabala, Tiktok, en dansen uit het noorden en noordoosten van Brazilië, zoals de Pisadinha en Brega Funk.

More info

INFO
DatumVoorstellingArtiestStad LandOrganisatie/Plaats
02.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen
03.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen
04.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen
05.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen
06.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen
07.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vienna (at)Wiener Festwochen
14.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Athens (gr)Athens & Epidaurus Festival
15.06.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Athens (gr)Athens & Epidaurus Festival
18.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Douai (fr)TANDEM scène national Arras-Douai
19.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Douai (fr)TANDEM scène national Arras-Douai
23.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Paris (fr)Festival d'Automne à Paris
24.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Paris (fr)Festival d'Automne à Paris
25.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Paris (fr)Festival d'Automne à Paris
26.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Paris (fr)Festival d'Automne à Paris
31.10.2023La ObraMariano Pensotti (ar)Vitoria-Gasteiz (es) Festival Internacional de Teatro de Vitoria