Art Happens

The Return of La Argentina

speellijstinfo
© Orpheas Emirzas

Antonia Mercé aka La Argentina was misschien wel de beroemdste Spaanse danseres van de 20e eeuw. 40 jaar na haar dood eerden de grondleggers van de Japanse Butoh (“dans van de duisternis”) Kazuo Ohno en Tatsumi Hijikata haar in de jaren ’70 met het stuk Admiring La Argentina. Trajal Harrells solo The Return of La Argentina is een hommage: aan La Argentina, aan Ohno en Hijikata, en aan de netwerken van de geschiedenis die onder de huidige tijd liggen.

Op basis van herinneringen en verzinsels nodigt de performance het publiek uit in een fictieve archivering van Admiring La Argentina. In The Return of La Argentina herinnert Harrell zich op fictieve wijze het werk van Ohno, slaat het op, verantwoordt het, vergeet het, registreert het, herdenkt het, ritualiseert het en geeft het er een thuis aan.

Het is tegelijk een start voor Harrell – hij brengt voguing-theorie en het archief samen met butoh’s leven tussen geesten. Ook voor mensen zonder voorkennis van Ohno’s oorspronkelijke werk wordt de aanwezigheid van de toeschouwer essentieel als getuige en bewonderaar, terwijl ook zij een archief in hun herinneringen aanleggen, misschien wel een nieuw signatuurwerk over de verbeelding en onze verantwoordelijkheid voor wat we bewaren, wat we kiezen te onthouden en te vergeten, en wat we krachtig overlaten om in het hier en nu uit te vinden.

Waar Harlem voguing geïnspireerd is door de bewegingen van modellen, is Admiring La Argentina geïnspireerd door La Argentina. Dit web van gedanste relaties neemt Harrells publiek mee op een reis van herinneren, vergeten, herdenken en ritualiseren van Admiring La Argentina.

 

Choreografie, performance, kostuum- en geluidsontwerp: Trajal Harrell
Install manager: Sally Heard
Spreiding: ART HAPPENS

DatumVoorstellingStad LandOrganisatie/Plaats
26.05.2024The Return of La ArgentinaZurich (ch)Schauspielhaus Zürich
24.09.2022The Return of La ArgentinaGennevilliers (fr)T2G - Théâtre de Gennevilliers
15.03.2017The Return of La ArgentinaNew York (us)NYLA New York Live Arts/Participant Inc
27.02.2017The Return of La ArgentinaAbu Dhabi (ae)NYU Abu Dhabi
05.02.2017The Return of La ArgentinaSantiago de Compostela (es)Festival Escenas do Cambio
04.09.2016The Return of La ArgentinaSingapore (sg)Singapore International Festival of Arts
05.08.2016The Return of La ArgentinaVienna (at)ImPulsTanz
03.08.2016The Return of La ArgentinaVienna (at)ImPulsTanz
01.08.2016The Return of La ArgentinaVienna (at)ImPulsTanz