Art Happens

REMACHINE

speellijstinfo
© Jubal Battisti

REMACHINE onderzoekt de wisselwerking tussen mensen en een onontkoombare hypergemechaniseerde omgeving. Overgeleverd aan hun eigen technologie navigeren de dansers over de onstabiele grond onder hun voeten. De voorstelling ontrafelt zich als een keten van oorzaak en gevolg. In een cascade van wereldse en buitenwereldse krachten ontstaat een dans tussen dwang en vrijheid, arbeid en ritueel, als een tegenstrijdige staat van hedendaagsheid.

Via een krachtige orkestratie van zowel vocaal als fysiek materiaal, in nieuwe samenwerking met componiste Anna von Hausswolff, trekt REMACHINE de kijker mee in een meditatie over discipline, meedogenloosheid, onverzadigbaarheid en de macht van de geest over het lichaam.

Met REMACHINE streeft Jefta van Dinther naar een Gesamtkunstwerk dat dans, licht, geluid en scenografie samenbrengt tot een monumentaal geheel. Zijn geraffineerde esthetiek creëert een prangend, aandachttrekkend beeld. Het centrale thema is de relatie tussen mens en machine. De dansers bewegen en zingen gedurende de voorstelling op een grote draaiende schijf. Ze banen zich een weg door de tijd als een gedisciplineerd, meedogenloos en onverzadigbaar marskoor. Een evenwichtsoefening tussen leiden en geleid worden, tussen autonomie en afhankelijkheid.

Van Dinther toont zowel de machteloosheid als de grootsheid van mensen die geconfronteerd worden met de onverbiddelijke loop van de wereld. REMACHINE wil ons raken, ons laten voelen wat het is om mens te zijn in een onbarmhartige wereld, om ondanks alles op te staan en door te gaan.

In het leven hebben we vaak het gevoel dat we zowel autonome wezens zijn die keuzes maken als radertjes in een systeem, beheerst door grotere wereldse krachten. REMACHINE ensceneert deze innerlijke frictie, een ruimte in het ongewisse.

- Jefta van Dinther

Choreografie: Jefta van Dinther

Gecreëerd en uitgevoerd door: Brittanie Brown, Gyung Moo Kim, Leah Marojević, Manon Parent, Roger Sala Reyner en Sarah Stanley

Lichtontwerp: Jonatan Winbo

Kostuum: Cristina Nyffeler

Geluid: David Kiers met gecomponeerde muziek gebaseerd op “Ugly and Vengeful”, “Red Sun” en “The Truth, The Glow, The Fall” van Anna von Hausswolff.

Stemcoach en muziekadvies: Doreen Kutzke, Johanna Peine en Manon Parent

Dramaturgie: Gabriel Smeets en Maja Zimmermann

Assistent choreograaf: Tomislav Feller

Audio beschrijving: Emmilou Roessling in samenwerking met Silja Korn en Sindri Runudde

Visueel: Jubal Battisti en Adam Munnings

Foto en film: Jubal Battisti en Elin Berge

Technische directie: Max Rux

Geluidstechniek: Marius Kirch

Managing directie: Sven Neumann

Productie management: Uta Engel en Romy Hansford-Gerber

Spreiding: ART HAPPENS

Financieel management: transmission GmbH (DE) en Interim kultur AB (SE)

Met dank aan: Ulrich Rasche

Productie: HAU Hebbel am Ufer en Jefta van Dinther

Co-productie: Norrlandsoperan Umeå, Dansens Hus Stockholm, Tanzquartier Vienna, Sadler’s Wells London, PACT Zollverein Essen

Gesteund door: Kulturstiftung des Bundes

Jefta van Dinther wordt gesteund door TANZPAKT Stadt-Land-Bund met hulp van de German Federal Government Commissioner for Culture and the Media, the Berlin Senate Department for Culture and Social Cohesion, Swedish Arts Council Arts Council en gecoproduceerd door DDD – Festival Dias da Dança en Concertgebouw Brugge

DatumVoorstellingStad LandOrganisatie/Plaats
14.03.2025REMACHINESevilla (es)Teatro Central
15.03.2025REMACHINESevilla (es)Teatro Central
24.04.2024REMACHINEPorto (pt)Festival DDD - Dias da Dança
23.04.2024REMACHINEPorto (pt)Festival DDD - Dias da Dança
03.03.2024REMACHINEBerlin (de)HAU / Hebbel am Ufer
02.03.2024REMACHINEBerlin (de)HAU / Hebbel am Ufer
01.03.2024REMACHINEBerlin (de)HAU / Hebbel am Ufer
29.02.2024REMACHINEBerlin (de)HAU / Hebbel am Ufer
27.01.2024REMACHINEVienna (at)Tanzquartier Wien
26.01.2024REMACHINEVienna (at)Tanzquartier Wien
09.12.2023REMACHINEBruges (be)December Dance/Concertgebouw Brugge
02.09.2023REMACHINEUmeå (se)Norrlandsoperan
01.09.2023REMACHINEUmeå (se)Norrlandsoperan