Art Happens

Sister or He Buried The Body

speellijstinfo
Sister or He Buried The Body TH

Sister or He Buried The Body is opgevat als een speculatieve remapping van de geschiedenis van de hedendaagse dans en de samenstelling ervan. De kunstenaar weeft de banden tussen twee schijnbaar verre dansculturen en stelt het lichaam centraal in zijn onderzoek naar de manieren waarop het een opslagplaats wordt van het geheugen, het verleden en de historische personages die dit werk hebben geïnspireerd. Door begrippen als tijd, geschiedenis en transculturele referenties met elkaar te verweven, onthult hij de vele lagen die de rijke geschiedenis van de hedendaagse dans vormen.

Sinds 2013 neemt Trajal Harrel de Japanse butohdans en haar oprichter Tatsumi Hijikata onder de loep om werken te ontwikkelen die een speculatieve hertekening van de geschiedenis van de hedendaagse dans en compositie combineren. In Sister or He Buried The Body combineert hij theoretische ideeën van voguing met formele ideeën die afkomstig zijn van Butoh-dans.

Harrells solovoorstelling bevordert veel van zijn reeds lang bestaande artistieke discoursen terwijl hij dieper ingaat op Hijikata’s nalatenschap, zijn speculatieve associaties met de Afro-Amerikaanse choreografe Katherine Dunham en haar baanbrekende onderzoek naar Haïtiaanse Vodou, de dood van Hijikata’s zus en zijn poging om haar dode lichaam te archiveren in zijn eigen voorstelling. Hijikata deelde een studio met Dunham voordat hij zijn eerste butoh stuk maakte, wat Harrell deed speculeren dat Dunham, in zijn woorden, “de lang verloren moeder van butoh” zou kunnen zijn.

Choreografie and performance: Trajal Harrell
Lichtontwerp: Stefane Perraud
Kostuums en geluidsontwerp:  Trajal Harrell
Muziek: Tom monteiro
Toneelauteur: Sara Jansen
Spreiding: ART HAPPENS

DatumVoorstellingStad LandOrganisatie/Plaats
18.07.2024Sister or He Buried The BodyVenice (it)La Biennale de Venezia
19.07.2024Sister or He Buried The BodyVenice (it)La Biennale de Venezia
06.08.2024Sister or He Buried The BodyVienna (at)ImPulsTanz
08.08.2024Sister or He Buried The BodyVienna (at)ImPulsTanz
25.09.2023Sister or He Buried The BodyParis (fr)Festival d'Automne à Paris/Musée de l'Orangerie
01.07.2023Sister or He Buried The BodyFrankfurt am Main (de)Theater der Welt
30.06.2023Sister or He Buried The BodyFrankfurt am Main (de)Theater der Welt