Art Happens

The Romeo (new)

speellijstinfo
© Orpheas Emirzas

Met zijn nieuwe creatie The Romeo wil Trajal Harrell een “wat als” creëren, een historische speculatie, samengevat in een dansstijl. Niemand is zekere waar de dansstijl zijn origine vond of wie het als eerste heeft gedanst. Het bestaat al zolang iedereen zich kan herinneren. Het wordt doorgegeven van generatie op generatie en door de toekomst heen. Het is door de herinnering dat de dans ontspringt.

Première
01 April 2023
Schauspielhaus Zürich

Stel je een dans voor. Laten we het The Romeo noemen, naar Shakespeare’s jonge minnaar die in ontstoken enthousiasme geloofde dat hij de dood kon overwinnen. Stel je deze dans voor, die over de hele wereld bekend zou zijn, hoewel niemand zou weten wanneer en waar hij ontstaan is. Sommigen zouden zeggen dat hij vele eeuwen geleden voor het eerst werd gedanst tijdens het hoeden van schapen in een alpenweide; anderen zouden zeggen dat ze hem voor het eerst zagen op een begrafenis op het platteland; misschien ontstond hij tijdens een pauze in een mijnschacht of na een verdwaald schot tijdens een jacht op de Noord-Amerikaanse steppen; of misschien danste de dochter van een Japanse visser The Romeo voor het eerst toen haar vader na een hevige storm de veilige kust weer had bereikt. Het maakt niet uit waar The Romeo vandaan komt: Stel je de dans voor die mensen van alle afkomst, geslachten en generaties, van alle temperamenten en stemmingen, uitvoeren als ze hun tragedies achter zich hebben gelaten en gewoon aan het dansen zijn. Trajal Harrell brengt hem nu naar op het podium. En misschien begint daar het verhaal pas echt.

Staging, choreografie, scenografie en kostuums: Trajal Harrell
Licht: Stéfane Perraud
Productie: Schauspielhaus Zürich met Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
Coproductie: La Villette Paris, Festival d’Automne à Paris, Holland Festival Amsterdam, La Comédie de Clermont, TANDEM Scène national Arras, Singapore International Arts Festival
Spreiding: ART HAPPENS en Schauspielhaus Zürich werken samen aan de spreiding van The Romeo

DatumVoorstellingStad LandOrganisatie/Plaats
01.04.2023The Romeo  (Premiere)Zurich (ch)Schauspielhaus Zürich
03.04.2023The RomeoZurich (ch)Schauspielhaus Zürich
08.04.2023The RomeoZurich (ch)Schauspielhaus Zürich
15.04.2023The RomeoZurich (ch)Schauspielhaus Zürich
16.04.2023The RomeoZurich (ch)Schauspielhaus Zürich
27.04.2023The RomeoZurich (ch)Schauspielhaus Zürich
28.04.2023The RomeoZurich (ch)Schauspielhaus Zürich
30.04.2023The RomeoZurich (ch)Schauspielhaus Zürich