Danny Willems

Benjamin Vandewalle studeerde van zijn 8 tot 18 jaar aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen en behaalde vervolgens in 2006 zijn diploma aan de hedendaagse dansschool P.A.R.T.S. van Anne Teresa De Keersmaeker.

In de tien jaar na zijn afstuderen werkte hij vaak met terugkerende thema’s, die hij telkens weer in een andere vorm goot: van eerder technologische dansvoorstellingen zoals Point of View (2011) waarbij er camera’s op de lichamen van de dansers bevestigd werden, tot kleinschalige installaties in de openbare ruimte voor slechts één toeschouwer.

Al sinds zijn vroege werk is ‘perceptie’ het centrale onderwerp. Hij creëert beweging – niet enkel in het lichaam van de danser, maar ook in dat van de toeschouwer. Met zijn werk wil hij nieuwe ervaringen en perspectieven delen met een breed publiek. In 2012 stapte hij daarom uit de black box in de publieke ruimte. 

Hij werkt regelmatig nauw samen met lokale participanten, zoals bij de intieme installatie Inter-view (2013) en de geluidschoreografie Hear (2016).

Verder verdiept hij zich in danseducatie en geeft hij les aan kinderen, amateurs, studenten en professionelen. Hij was reeds gastdocent bij het KASK (Academie Gent) en het MUDA (cultureel centrum in Evergem), maakte een gastchoreografie voor Passerelle (Kortrijk) en werkte via MUZE in verscheidene lagere scholen in Brussel. Hij werkte samen met de dansopleiding Nyakaza in Zuid-Afrika, zette het project Comfusao op in Mozambique en begeleidde een uitwisseling van P.A.R.T.S. dansstudenten in Senegal. 

Benjamin Vandewalle is Artist in Residence in Kaaitheater van 2017 tot 2021

Benjamin Vandewalle wordt ondersteund door Stichting SoAP, Maastricht