© Alice Ripoll

DANS — De ruimte is compact en even diep als een slapeloze nacht waarin het minste geluid de verbeelding wakker schudt. De sublieme lichteffecten van Mikko Hynninen breken deze ruimte open met zwartomrande, gedempte lichtvlekken, waarin Danièle Desnoyers de tijd uitrekt in een reeks vluchtige choreografische figuren over de rusteloze ziel van de mensen van de nacht.

Drie vrouwen maken theatrale heupbewegingen en gebruiken hun blik en andere listen om te verleiden, om de verveling en de melancholie te verdrijven. Verderop, en ook vrijer van het beeld dat zij projecteren, beantwoorden drie mannen hun gekheid, hun exuberantie, hun sensualiteit, en geven hun zo een kader en houvast. De ontmoetingen zijn vluchtig, vaak elektrisch geladen. Sommige omhelzingen worden pijnlijk, en soms verandert een lach in tranen in de roes van alcohol. Want de lichtheid van de cabaretsfeer die zich subtiel door de prikkelende en verfijnde dans van Danièle Desnoyers slingert, is slechts schijn. Onderhuids weegt de nacht zwaar. Onder de maskers van de humor en de schittering schuilen kwetsbare zielen. Met pulserende ritmes en rijke contrasten kleurt de muzikale omkadering deze fragmenten uit het leven waarin het collectieve geheugen weerklinkt.

contact ART HAPPENS

De choreografe, die eerder al werkte in het choreografisch centrum Circuit-Est in Montréal, het Baryshnikov Art Center van New York, het Atelier de Paris - Carolyn Carlson en TanzWerkstatt in Berlijn, dringt door tot de bron van de beweging, om er een nieuwe emotionele densiteit uit te puren en een nieuw universum van indrukken en verlangens aan te boren. Ze laat het werk vorm krijgen door een opeenstapeling van verschillende lagen en laat de betekenis zich een weg banen door de mysteries van het lichaam, en brengt zo een choreografie met lange fraseringen van fijngetextureerde bewegingen die ons eraan herinnert dat de dans over de kracht beschikt om de verbeelding te voeden aan de hand van zijn stille partituur die zich beweging voor beweging afspeelt op de muziek die als ondergrond dient.