SoAP

PERFORMANCE/IN-SITU — In deze geluidswandeling wordt de toeschouwer uitgenodigd zijn dagelijkse gewoonten los te laten en zich over te geven aan een andere manier van bewegen: achteruit lopen. Gedurende de wandeling ontvouwt zich een compositie van beeld en geluid, die bijdraagt aan een totaal nieuwe fysieke ervaring, waarin vooruitblikken plaats maakt voor terugkijken en het doelgerichte voor het onvoorziene.

Dat zorgt ervoor dat andere zintuigen worden aangesproken en uitgedaagd. De aandacht en het bewustzijn van de kijker verliest een richtpunt en daarmee zijn houvast. Het beeld dat in de periferie ontstaat (zijwaarts doemen onverwachte nieuwe elementen op) heeft net als doel te ont-focussen. 

Reverse doet dus het omgekeerde van Bellinkx' eerdere werk Framing, het ont-kadert en de-fragmenteert. Het gezichtsveld wordt breedbeeld. De toeschouwer wordt geconfronteerd met zijn onmogelijkheid om alles scherp te stellen en het geheel te overschouwen. 

contact ART HAPPENS

Het vraagt heel wat concentratie om zich te laten leiden door het auditieve, het tactiele en het sensorische, en dwingt de toeschouwer om op een heel andere manier in het lichaam aanwezig te zijn.

In vele oosterse en Afrikaanse culturen bestaat er geen ‘verleden’ of ‘toekomst’. Volgens dat principe wordt de lineaire westerse tijd hier ingeruild voor een simultaneïteit. Want wat zou ons bestaan betekenen als het doel zou verdwijnen dat we steevast als ijkpunt gebruiken, als en verleden, heden en toekomst één geheel zouden vormen?


CREDITS
Concept: Johannes Bellinkx
Compositie: Dennis Van Tilburg
Productie: SoAP (Maastricht, NL)
Mede mogelijk gemaakt door Stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst Stichting NDSM, Over het IJ festival en Das Theatre