© Estelle Valente© Estelle Valente© Estelle Valente© Estelle Valente© Estelle Valente

DANS — Van de schijnbare kalmte komt een revolutie, van het beest komt een streling.

João Fiadeiro, Vera Mantero, Paulo Ribeiro, Clara Andermatt, Francisco Camacho (en nog vele anderen), maakten de weg vrij voor hedendaagse dans in Portugal. Ondertussen is er echter een nieuwe generatie opgestaan. Met Hu(r)mano, een mix van urban en hedendaagse dans, werd Marco da Silva Ferreira in 2015 genomineerd als Portugals beste jonge maker. Momenteel is hij aan de slag als artist in residence bij het Théàtre de Porto – geleid door de choreograaf Tiago Guedes – en stelt er het innerlijke en gevoelige “ik” in iedereen in vraag in zijn choreografie Bisonte.

De figuren zijn ruwe, emotionele cyborgs die niet in staat zijn om gewoonweg te bestaan. Hun aanraking is gevoelig, hun reukzin is helder, hun zicht is scherp. Iedereen huilt en heeft angsten, iedereen verlangt en heeft lief, iedereen probeert om erbij te horen, beschermd door een isolerend harnas, maar iedereen eindigt in dat ene hokje dat ons definieert. Welke gevoeligheid bedenk ik vandaag? Wat is het bereik van intimiteit? Wat wil ik tonen wanneer ik nauwelijks mezelf ken?
 

 

contact ART HAPPENS

Bisonte is een cirkel van hysterie en melancholie waarin het leven een wals is en de dans voor het grijpen ligt – en iedereen is nodig op de dansvloer. Een volhardend geklop bepaalt het tempo, daarbovenop hoor je de echo’s van melodieën van wat in ons verborgen ligt. Gender is vervaagd en maakt plaats voor een bezielt, kwetsbaar en mooi bestaan.

 

CREDITS
Artistieke leiding en choreografie: Marco da Silva Ferreira
Dansers: Anaísa Lopes, André Cabral, Duarte Valadares, Eríca Santos, Leonor Ramos, Marco da Silva Ferreira
Assistant artistieke leiding: Pietro Romani
Technische leiding en lichtontwerp: Wilma Moutinho
Geluidsontwerp: Rui Lima, Sérgio Martins
Muzikale leiding: Marco da Silva Ferreira, Rui Lima, Sérgio Martins
Scenografie: Fernando Ribeiro
Kostuumontwerp: João Rôla
Productie: Pensamento Avulso – Associação de Artes Performativas
Uitvoerende producent: Joana Costa Santos
Coproductie: Charleroi danse, Teatro Municipal do Porto, Théâtre de la Ville à Paris, São Luiz Teatro Municipal
Artistieke residenties: Charleroi danse, Teatro Municipal do Porto, O Espaço do Tempo, Centro Cultural Vila Flor, Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie, La Place de la Danse – Centre de Développement Chorégraphique National Toulouse – Occitane
Steun: Direção Geral das ArtesDuur: 1h10