Art Happens

Koen Augustijnen & Rosalba Torres Guerrero (be / fr)

Koen Augustijnen en Rosalba Torres Guerrero maken beiden al meer dan 20 jaar deel uit van het Belgische en internationale danslandschap. Vanuit deze gedeelde artistieke geschiedenis besloten ze om nieuwe projecten te ontwikkelen, co-creëren en co-regisseren onder de artistieke naam Siamese Cie. ‘Siamees’ betekent samengevoegd, verenigd, samengesmolten. Ze maken onafhankelijke producties die diversiteit en pluraliteit willen vieren en hebben een voorkeur voor cross-overs tussen verschillende genres, culturen, talen en tradities.

Koen Augustijnen (° Mechelen, 1967) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en volgde theaterworkshops aan het Antwerpse Conservatorium en bij Jan Decorte in Brussel. Daarnaast volgde hij dansworkshops bij o.a. Wim Vandekeybus, Caro Lambert, Min Tanaka, Laurie Booth, Suzanne Linke, Francisco Camacho, Christine Quoiraud, Frank van de Ven en David Zambrano. Zijn voornaamste opleiding en werkervaring heeft hij echter opgedaan in de enscenering van voorstellingen als lid van les ballets C de la B. Aanvankelijk begon hij als danser in voorstellingen van Alain Platel, maar van 1997-2013 was hij een van de huischoreografen van het dansgezelschap. Sinds 2013 werkt hij als freelancer.

 

Rosalba Torres Guerrero (°Genève, 1974) begon haar opleiding als danseres aan het Conservatoire de Genève, tot ze toetrad tot het CNDC Esquisse in Angers (Frankrijk). In 1995-96 begon ze haar professionele carrière bij Philippe Decouflé en zijn gezelschap DCA met de waanzinnige creatie van Décodex. Aangetrokken door het danstheater, vervoegt ze in 1997-98 het gezelschap Deutsche Nationaltheater in Weimar (Duitsland) onder de leiding van Ismaël Ivo en creëert Medeamaterial. In 1997 keerde ze terug naar Frankrijk en werkte met het gezelschap Keli aan Cinderella otherwise met Indiase dansers uit Zuid-Kerala. In datzelfde jaar begon ze aan een 9-jarig avontuur met het Rosas-gezelschap van Anne Teresa de Keersmaeker voor de creaties van het nu beroemde Drumming and Rain, op muziek van Steve Reich, I said I, In real time, Bitches brew / Tacoma Narrows, Kassandra, Raga for a rainy season / Love supreme en de repertoirestukken Achterland, Woud, Mozart / Concert arias-a motorcycle di gioia.